istraživanje

Tajanstveni nadgrobnik sačuvan od uništenja, Trstenik

U septembru 2021. godine objavili smo fotografije tajanstvenog nadgrobnika kod Trstenika. Želja nam je bila da saznamo nešto više o njemu – otkud tu, kome pripada i ko ga čuva?

Nedaleko od ulaza u Trstenik, sa desne strane magistralnog puta koji vodi kroz fabriku Prva petoletka, nalazi se nadgrobnik bez ikakvog obeležja. Gore pomenuta pitanja uputili smo Zavodu za zaštitu spomenika Kraljevo, gde su nas uputili na Muzej u Trsteniku. Iz Narodnog univerziteta u Trsteniku, pod kojim se nalazi Muzejska zbirka, rekli su nam da nemaju informacije o nadgrobniku, ali da će izaći na teren i uključiti stručnjake.

Nakon samo par dana dobili smo novosti iz Muzejske zbirke da nadgrobnik “može biti s kraja 19. veka ili iz prvih decenija 20. veka. Izrađen je od peščara i rad je neke od brajkovačko-belovodsko-krvavičkih klesarskih radionica. Najverovatnije je neka vrsta krajputaša, ali se bez iščitanog natpisa ništa bliže ne može zaključiti”.

Godinu dana kasnije

U novembru 2022. godine proveo sam vikend u Vrnjačkoj Banji i setili smo se nadgrobnika. Otišli smo do mesta gde je nekada bio i zatekli novoizgrađeno autobusko stajalište. S obzirom na razliku u nivelaciji terena između puta i pruge posumnjali smo na najgore. Pošto nismo našli tragove nadgrobnika, fotografisali smo zatečeno i vratili se za Beograd.

Uputili smo pitanje Narodnom univerzitetu o sudbini nadgrobnika, opisujući šta smo uočili. Na našu sreću, stigao je ubrzo ohrabrujući odgovor. Nadgrobnik je spašen! Kako su prenele Novosti, nadgrobnik je “stajao na putu radnicima koji su krenuli da grade novo autobusko stajalište kod Fabrike ‘Amfenol’ na ulazu u Trstenik, pa je odlučeno da se sačuva”.

Nadgrobnik je prenešen u Muzejsku zbirku Narodnog univerziteta u Trsteniku. Iz Muzejske zbirke su nam rekli da je posvećen za sada nepoznatom Trsteničaninu, koji je preminuo 25. marta 1869. godine. Natpis na nadgrobniku je samo delimično iščitan budući da je dobar deo u jako lošem stanju.

Nadgrobnik je dostupan javnosti. Ovim putem pozivamo sve zainteresovane ljude i ljubitelje kulturne baštine da posete Muzejsku zbirku Narodnog univerziteta u Trsteniku. Mi ćemo to učiniti prvom sledećom prilikom. Takođe, nadamo se da će uskoro biti pomaka u čitanju ostatka teksta na nadgrobniku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *