Obilasci grobalja

Obilasci grobalja u organizaciji Večnosti, nisu samo puko obilaženje spomenika preminulih ljudi, već duboko, emotivno i sadržajno iskustvo koje preminule stavlja u prvi plan, a žive ne ostavlja ravnodušnima.

Šta to groblja nude tako posebno? Skulpture i umetnička dela možete naći u muzejima. Biografije poznatih ličnosti možete pročitati na internetu. Ukoliko želite neko posebno nesvakidašnje iskustvo, uvek možete da se oprobate u skoku iz aviona.

Šta je onda to toliko posebno u šetnji grobljem? Na najpoznatijim i najstarijim grobljima na svetu, poput Pjer Lašeza, Hajgejta i drugih, posetioci mogu da iskuse trilogiju veličanstvenosti:

  • veličanstveni reljef
  • veličanstvene smrti
  • veličanstvene spomenike

Divićete se lepoti reljefa, bićete očarani natpisima na nadgrobnim spomenicima i bićete dirnuti umetničkim izrazima na izvajanim figurama. Shvatićete da je groblje jedino mesto gde zaista možete uživati u svakom aspektu spoja prirode, čoveka i umetnosti.

Na savremenim grobljima, gde je smrt svedena na što brži odlazak, posetilac sebi postavlja osnovno pitanje: kakvo značenje smrt ima ovde? Zato kada ugleda natpis sa imenom, prezimenom, godinom rođenja i godinom smrti osobe koja je rođena kad i on, posetilac shvata koliko je blizu smrti u tom trenutku.

Zapitaćeš se da li je osoba proživela svoj život lepo: Čime se bavila? Da li je on bio razveden?, pitaćeš se koje su vam zajedničke osobine i tada ćeš shvatiti da je jedina razlika između vas ta što je ta osoba preminula, a ti gledaš u njegov grob. Ti si jedinstven samo zato što dišeš.

Groblja su upravo to – mesta za slavljenje jedinstvenosti ljudskog postojanja. Zato se obilasci grobalja, odnosno grobni turizam može zapravo nazvati samosvesnim turizmom.

Predstojeći obilasci

03.09.22