istraživanje

Potraga za Isacima: Obilazak groblja u Straži

U petak 16. februara 2018. godine oko 10 časova ujutru krenuo sam iz Beograda za selo Straža u opštini Vršac. Selo je naseljeno pretežno rumunskim stanovništvom. Razlog za putovanje bila je želja članova potomaka porodica Isak i Ćortan koji su emigrirali iz Jugoslavije početkom 50-ih u Kanadu, da saznaju nešto više o svojim precima.

Danima pred put razmišljao sam kada bih uopšte mogao da istražim zadato, budući da sam bio stalno zaposlen u potpuno drugoj profesiji. Srećom, februar mesec je imao državni praznik koji mi je omogućio slobodan dan za ovaj poduhvat. Takođe, imao sam podršku svoje devojke Sare, koja je pošla sa mnom. Romantika.

Put od Beograda do Straže trajao je oko 2 sata. Kolima smo prišli skroz do seoskog groblja i parkirali se ispred ulazne kapije. Kapija je bila otključana i nije bilo čuvara. Prvo što smo uradili bilo je odokativni pregleda groblja kako bismo izabrali najefikasniji način da pretražimo sve nadgrobnike. Groblje ima površinu od oko 84 ara i sadržalo je oko stotinak grobova i nešto manje nadgrobnika te 2018. godine.

Rezultati potrage

Počeli smo pretragu sa dna groblja, tačnije s juga ka severu. Podelili smo se u dva pravca i tako smanjili vreme potrebno za pretragu. Neki grobovi su bili obeleženi samo krstačama (što drvenim što metalnim). Nakon dvočasovne pretrage uspeli smo da nađemo 14 nadgrobnika sa prezmenima koja smo tražili. Osim Isaka i Ćortana, susreli smo se sa brojnim nadgrobnicima porodica Bošćan i Turturea.

Groblje je bilo uredno, mada su vremenski uslovi doprineli da se dobro ukaljamo. Sve što smo našli sam fotografisao i napravio detaljan zapisnik, kako bi potomcima ovih porodica pomogao da saznaju nešto više o svojim voljenima. To iskustvo mi je dalo podstrek i motiv da osnujem Večnost, kao mesto gde svako može da započne, nastavi ili okonča svoju potragu za grobnim mestima svojih predaka.

1 thought on “Potraga za Isacima: Obilazak groblja u Straži

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *