Instagram

Na kompleksu katoličkog groblja, Novi Sad

Tokom vikenda posetili smo Katoličko groblje u Novom Sadu. Tačnije, kompleks koji čini pet prostornih grobnih celina. Prvu celinu čini Rimokatoličko groblje, drugu Evangelističko (Luteransko) groblje, a treću Reformatorsko (Kalvinističko) groblje. Nemačko groblje i Vojno-avijatičarsko groblje su preostale dve celine.

Rimokatoličko groblje zauzima najveći prostor. Simbolično je razdvojeno od ostatka monumentalnom kapijom u obliku slavoluka ispod koje prolazi centralna popločana staza.

Pred vama su najlepši prizori koje smo zatekli, dok moramo priznati da je bilo puno onih ne tako lepih i žalosnih, koje ćemo objavljivati u narednim prilikama.

Nadamo se da će novosadske vlasti, a i građani uspeti da sačuvaju, obnove i zaštite ovaj kompleks od daljeg propadanja, naročito imajući u vidu njegov kulturno-istorijski značaj.

Vegetacija i zapuštenost dominiraju

Kao što smo naveli, na kompleksu Katoličkog groblja u Novom Sadu ima i ružnih prizora, koji se nažalost jako ističu kada se nađete na ovom mestu.

Od razvaljene kapije sa polomljenim i uklonjenim nemačkim natpisom, preko razvaljenih i palih spomenika do totalno obraslih grobova i grafitima išaranih objekata (kapele i kućice sa toaletom).

Nažalost ovakvi prizori nisu rezervisani samo za ovu lokaciju, već je to nešto što se sreće i na drugim grobljima širom Srbije.

Puna su nam usta patriotizma, hrišćanstva i naboja kada se ovakvi prizori vide na nekom našem groblju na Kosmetu, ali zaboravljamo da imamo iste takve prizore u svom dvorištu.

Večnost ovim putem poziva sva nadležna komunalna preduzeća da povedu veću brigu o večnim počivalištima naših sugrađana i predaka. Ako je potrebno, organizovaćemo se i mi kao obični građani da pomognemo i sačuvamo kulturno-istorijske celine naših mesta i gradove bez živih, gde sećanja žive večno.

Vojno-avijatičarsko groblje jedno od uređenijih

Vojno-avijatičarsko groblje u okviru kompleksa Katoličkog groblja u Novom Sadu.

Jedan od uređenijih, ali spomenicima jako skromnijih, delova kompleksa.

1 thought on “Na kompleksu katoličkog groblja, Novi Sad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *