Iz prošlosti

Iz prošlosti: Svečano otkrivanje spomenika palim jevrejskim borcima

(Beograd, 3. oktobar 1927) Pošto je cela Grobljanska ulica raskopana, sa velikim teškoćama jedva se uspelo prići do Novog Groblja, radi svečanosti, koja je juče na Jevrejskom Groblju izvedena, prilikom otkrivanja spomenika jevrejskim borcima, palim i umrlim u ratu.

Od 10 časova pristizali su automobili i kola pojedinih korporacija i građanstva. U 10 i po časova celo Jevrejsko Groblje, koje se nalazi preko puta srpskog i eškenaskog, bilo je prepuno izaslanika i građana. Cela ograda Groblja iskićena je srpskim zastavama, grbovima i zelenilom, a od ulaska do tribine za govornike i spomenika, postavljeni su dugački tepisi.

Otkrivanje spomenika

Svečanost je otpočela molitvom, koju je vojna muzika izvela, posle čega je održan kratak pomen svim borcima.

Otkrivanje spomenika izvršio je izaslanik Nj. V. Kralja, poručnik bojnog broda g. Micić, za koje je vreme prisutna četa vojnika izvršila počasnu paljbu.

Srpsko Jevrejsko Pevačko Društvo otpevalo je Trubača, posle čega je počasni predsednik odbora, vrhovni rabiner, govorio o značaju spomenika. U svom govoru g. Alkalaj je rekao između ostalog ovo:

“Ovaj istorijski spomenik podignut je onima, koji su stvarali istoriju. Ali, kod nas Jevreja on ne znači samo to. Značaj njegov je mnogo veći i važnost kamenoga izraza našeg pijeteta prema palima daleko je veća.

Kad se naš praotac Jakov probudio iz onoga zanosnoga i uzbudljivoga sna, u kome je video beskrajne lestvice otegnute od neba do zemlje i anđele kako se penju i silaze, tada je on, ugledavši kamen na kome se odmorio, oduševljeno uzviknuo: ‘O, kako je veličanstveno i divljenja dostojno ovo mesto. Ovo mora biti sam hram Božji, a ovo su vrata nebeska!’

Pa i mi, draga braćo i sestre, kao da smo se probudili iz jednog čarobnog sna, u kome smo gledali čitavo jedno za pesmu sazdano pokoljenje, kako teži da se uzdigne u više regione, u široke prostorije carstva nesebičnosti i požrtvovanja, da bi ostvarilo sveti amanet i ispunilo svoju zavetnu misao.

Svesni da će ovaj spomenik probuditi u nama sve što je plemenito i lepo, nesebično i rodoljubivo, mi ga pobožno osvećujemo, i pre no što podignemo svoje zahvalne oči nebu, ja se u ime odbora za podizanje spomenika, obraćam vama, gospodine predsedniče crkveno školske opštine, predajući vam spomenik u amanet, na čuvanje.”

Na kraju g. Alkalaj je završio rečima:

“U ime crkveno školske jevrejske opštine primam ovaj spomenik na čuvanje i dalje staranje o njegovom održavanju. U isto vreme ja ga predajem svem građanstvu, da se na njemu napaja slavom srpskog borca i vojnika i da osluškuje reči, koje će mu ovaj spomenik izrazito pričati o dalekim podvizima i činovima iz grandiozne povesnice onih slavnih pokoljenja srpskog naroda iz 1912-1919. g, koja se umedoše do krajnosti založiti radi ostvarenja zavetne misli Srbinove, sve pod stalnim i aktivnim vođstvom najpre svoga nezaboravljenog velikog Kralja Petra Oslobodioca, pa onda svoga junačkog, svetlog i mudrog vođe Kralja Aleksandra Prvog. Živeo kralj, Živeo ceo Njegov Dom, slava Herojima i hvala im.”

Govori i venci

U ime 14.000 rezervnih oficira i ratnika položio je venac g. Miloš Radosavljević, predsednik udruženja, zajedno sa g. Milošem Radojlovićem. G. Radosavljević je tom prilikom održao patriotski govor, ističući požrtvovanje srpskih Jevreja za vreme rata.

G. Rajko Mićić, kmet Opštine Beogradske položio je venac u ime Opštine i poklonio se senima palih ratnika sa nekoliko toplih reči. Ističući zasluge Srba mojsijevaca za vreme ratova, g. Mićić govori o njihovom požrtvovanju i ljubavi prema našoj zemlji, koje će potomcima ostati kao večiti primer rodoljublja i junaštva, kao najlepši dokaz ljubavi i vernosti Jevreja našoj Kraljevini.

Dve male učenice Osnovne Škole sa Dunavskog Kraja predale su venac, i mala Debora Demajo izgovorila je nekoliko reči u ime đaka Dunavske Osnovne Škole.

Na kraju, Jevrejsko Pevačko Društvo otpevalo je psalam Aleluja, čime je svečanost završena tačno u podne.

Spomenik je podignut sa desne strane, pri ulazu u groblje. Izrađen je u vidu piramide visoke oko 4 metra, na čijem je vrhu dvoglavi orao. Pri dnu piramide napisano je: “Za Kralja i otadžbinu 1912-1919. g.” Spomenik se nalazi u velikoj grobnici, koja je ograđena zidom i u čijoj su sredini, prema spomeniku, utisnute table sa 132 imena poznatih palih i umrlih Jevreja za vreme rata, kao i mesta na kojima su poginuli, a pored spomenika nalaze se 23 velike mermerne ploče, ispod kojih leže 23 preneta ratnika. Spomenik predstavlja jedan umetnički rad. Arhitekra g. Samuilo Sumbul dao je nacrt za spomenik.


Večnost kod spomenika

U nedelju 24. oktobra 2021. godine posetili smo Jevrejsko groblje u Beogradu i tom prilikom odmah uočili ovaj divan spomenik. Ispod možete pogledati naše objave na Instagramu o tom iskustvu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *