Večnost govori

Večnost govori: Kobni 11. septembar

Godine 1973. Jugoslavija je iskusila jednu od najtežih avionskih nesreća u njenoj istoriji. Tog 11. septembra JAT-ova karavela (Sud Aviation SE-210 Caravelle 6-N) udarila je u planinu Maganik u Crnoj Gori i odnela živote 35 putnika i 6 članova posade.

Nesreća se dogodila na nadmorskoj visini od 2.114 metara kod vrha Babin zub. Na nedostupnoj litici i danas vise delovi aviona, a visoko na steni se još vide crni tragovi eksplozije. Jatov avion je leteo iz Skoplja za Podgoricu (tadašnji Titograd), a njime je upravljao iskusni pilot Živojin Žika Maglić. U trenutku kada je avion nadletao Mojkovac, u tom mestu nije radio tzv. radio-far, pa se u komunikaciju sa pilotom uključila kontrola leta u Golubovcima, jer je bilo vreme za početak sletanja. Nažalost, u 10 časova i 21 minut veza sa avionom je izgubljena.

Uzrok nesreće i povod za ovu priču

Istraga je utvrdila da je pilot Maglić kobni vrh Babin zub, koji je bio obavijen maglom, video u poslednjem trenutku i da je pokušao da podigne avion. Karavela je udarila u liticu repom, nakon čega se usled eksplozije raspala. Spasioci su već na kilometar i po od Babinog zuba pronalazili delove tela nastradalih, komade aviona, odeću, sedišta. Od poginulih, jedino je telo stjuarda Žarka Boškovića bilo čitavo. Dan posle nesreće pronađena je crna kutija. Zabeležen je razgovor pilota Maglića sa kontrolom leta u Podgorici, prilikom čega je nakon uputstava koje je dobio, pilot Maglić kazao: “Dobro vidim. OK.”

Identifikacija poginulih trajala je 10 dana, ali je identifikovano svega 26 tela. Njih su sahranile porodice, dok su ostaci ostalih putnika i članova posade pokopani u zajedničkoj grobnici na podgoričkom groblju Čepurci. Povod da istražimo i podelimo sa vama ovu priču dalo nam je grobno mesto pilota Žike Maglića, koje se nalazi na Zemunskom groblju u Beogradu. Naišavši na bistu ovog iskusnog i tragično nastradalog pilota, zapitali smo se za njegovu sudbinu i evo priče. Na Zemunskom groblju je, pored pilota, sahranjena i perser-stjuardesa na ovom letu Jasmina Narandžić, inače student likovne umetnosti.

Spisak poginulih

Trideset godina nakon nesreće, Miodrag Botić, potpredsednik Sportskog društva “JAT erlajnza” postavio je na mesto nesreće prohromsku ploču sa imenima 41 tragično nastradale osobe. Na ploči su zapisana imena:

 1. Ljubo Kujundžić
 2. Đorđi Cveevski
 3. Dragoljub Dubak
 4. Petar Trpanoski
 5. Nikola Georgijevski
 6. Nikola Malenkov
 7. Marija Malenkova
 8. Biljana Malenkova
 9. Azra Kurt
 10. Sande Peovski
 11. Stojan Pavlovski
 12. Risto Manojlov
 13. Zore Mitrovski
 14. Kosta Bojković
 15. Živko Kolevski
 16. Dušan Adamovski
 17. Marko Delovski
 18. Krstinka Trajčevska
 19. Marika Biserska
 20. Marta Ivanovska
 21. Drago Ivanovski
 22. Kiro Jančevski
 23. Lidija Belčevska
 24. Božidar Marković
 25. Mirjana Milačić
 26. Hasan Asani
 27. Ajša Asani
 28. Afrim Asani
 29. Stojče Stojmirovski
 30. Ahmed Đemazi
 31. Abazi Kadri
 32. Duško Ljubnić
 33. Sretanka Bojanović
 34. Sami Šasivari
 35. Zarija Dragović
 36. Živojin Maglić, kapetan
 37. Nikola Vojvodić, drugi pilot
 38. Karel Bizjak, pilot navigator
 39. Jasmina Narandžić, perser-stjuardesa
 40. Biljana Marjanović, stjuardesa
 41. Žarko Bošković, stjuard

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *